Савети психолога: Полазак у први разред, ко има већу трему, родитељи или будући првак?!

Драги родитељи, ево неких савета који ће вам помоћи да лакше пребродите трему, забринутост и панику јер ваш будући првак ускоро креће у школу!
 
У страху сте, не знате шта вас чека, осећате вероватно већу трeму од Вашег детета, али без бриге, то је очекивана реакција за све који се сусрећу са новом ситуацијом! 

Није потребно да страхујете од тога како ће Ваше дете проћи на разговору и тестирању код школског психолога.
Будући прваци се тестирају инструментом (тестом), који испитује њихову емотивну, социјалну и интелектуалану зрелост и спремност за полазак у школу. Није потребна никаква припрема за овај тест. Дете ову ситуацију треба да схвати као игру, а у томе ћете му помоћи Ви, родитељи. Припремићете га на време, тако што ћете му рећи да иде на разговор са „тетом“ која ради у школи, и са којом ће попричати, цртати, рецитовати песмице... Можете довести дете у школу пре самог тестирања, да се упозна са школским психологом и види како изгледа школа и учионице. Касније, када дође време за тестирање дете неће показати страх и неповерење јер школу и особу која га тестира (школског психолога) доживљава као нешто што му је већ познато.

Да би дете на прави начин прихватило школу и све оно што га чека,неопходно је да почнете са њим да причате на време, бар пар месеци пре поласка у први разред!
Оно што је важно за дете, јесте да школу од самог почетка схвати озбиљно. Када се каже озбиљно, то подразумева да дете научи како да прихвати своје обавезе, нову средину, остале ученике и наравно, учитеља или учитељицу. Детету морате рећи да је учитељ/учитељица неко коме може да се обрати за све што му је потребно или уколико има неки проблем. Код детета је потребно изградити поверење према учитељу/учитељици који ће бити ту када Ви нисте, и кога би требало да схвати као ауторитет.

Можете покушати да детету дочарате како је то бити у школи, како изгледа час, учионица, како се треба понашати на часу, припремити га и напоменути да у школи важе нека правила понашања која је важно да поштују сви ученици. У томе не морате претеривати и одједном га „бомбардовати“ великим бројем информација јер то може изазвати конфузију и збуњеност код детета. Битно је дете ослободити страха од школе и истаћи да га у школи чека пуно нових, интересантних и корисних ствари које ће сазнати на часовима али и пуно нових другара и другарица. Никако га не застрашивати и претити школом ( „Видећеш ти кад кренеш у школу, нећеш тамо смети тако...“), јер то може створити отпор детета, страх од одвајања и нове средине. Уколико постоје било какве негативне предрасуде и ставови детета о школи, потрудите се да га ослободите од њих. Важно је да пред њим и Ви истичете позитиван став о школи и ма колико и сами били уплашени , имали дилема и страховања, никако их не показивати пред дететом. Не заборавите да став вашег детета према школи зависи искључиво од Вас и начина на који ћете му објаснити и приближити оно што га чека са поласком у први разред.

Полазак у школу од детета захтева и нешто што можда није било уобичајено за њега- а то је седење на једном месту дуже него што је дете навикло. Зато је један од савета да покушате да одржите пажњу и концентрацију детета на дуже време. То ћете постићи тако што ћете са њим прелиставати сликовнице, цртати , бојити и читати му неку дужу причу.Такође, оно што је неопходно, јесте, научити дете да буде самостално у обављању хигијенских навика (тј. да може самостално да користи тоалет, да зна да опере руке пре ужине и након коришћења тоалета...), да буде способно да само веже пертле, обуче јакну, као и да брине о својим личним стварима (одећи, обући, књигама, школском прибору...). 

Уколико ће Ваш првак сам ићи у школу, неопходно је увежбати тај пут од куће до школе и научити га како да се понаша у саобраћају, указати на опасности, научити га како безбедно да пређе улицу и поштује зелено светло за пешаке. Никако немојте несавесно поступати пред дететом у саобраћају, претрчавати улицу, прелазити ван пешачког јер ће дете највероватније поступити исто тако и довести себе и друге у опасност. 

Већина родитеља се боји како ће се дете снаћи у школи, често су забринути уколико дете не зна слова, бројеве, не зна да чита , пише... Не брините, уз помоћ учитеља/учитељице, ваше дете ће поступно и правилно савладати писање слова, читање и рачунање. Није потребно да га оптерећујете учењем слова и писањем пре поласка у школу, јер се из ваше најбоље намере може појавити проблем.
Уколико дете погрешно научи да пише слова или бројеве, биће тешко исправити га. Већина деце која дође у школу оспособљена за читање и рачунање, губи мотивацију за рад , досадно им је, јер се на часу ради оно што су већ научила и савладала. То може створити проблем у каснијем учењу. Оно на шта треба обратити пажњу и у чему можете помоћи свом детету, јесте правилно држање оловке и рад на графомоторици, тј. финој моторици шаке. Учите га правилном држању оловке, прецртавању фигура, бојењу унутар задатих оквира, како би се касније лакше снашло у писању слова и коришћењу свеске. Данас већина деце похађа обавезан предшколски програм где се подстичу на развој и усавршавање графомоторике. Можете потражити савет од васпитача, који Вам може предложити вежбе и начин на који ћете код свог детета развити фину моторику шаке. То ће свакако користити јер је уочено да све већи број деце има потешкоћа у савладавању и писању слова, а разлог је употреба рачунара и писање на тастатури. 

Надам се да сам Вам помогла у давању пар савета! Подржите свог будућег првака, а ми се видимо од априла, када и почиње тестирање наших будућих првака! С' поштовањем, 

Ваш школски психолог, 

Марија Хомољски 


Comments